HUR EN SKOLVAKT GÖR
Polis Joe Comegna älskar att kunna ge barn vad de behöver för framtiden. Han är också scoutledare för Boy Scouts of America och lär ut lacrosse.
”Hela min familj är poliser – mina två yngre bröder, min far och min farbror. Jag ville tjäna mitt samhälle, hjälpa människor”, sade polis Joe Comegna när vi påbörjade vår intervju med honom. Som skolvakt i regionen Baltimore i delstaten Maryland i USA har Comegna ansvaret att skapa en trygg inlärningsmiljö för barn och har även ansvar för drogundervisning i skolor. Hundratals skolvakter i USA och andra länder använder programmet Sanningen om droger under sina lektioner.
Men skolvakter ges ofta en begränsad tid, eftersom lärarna som redan har en fullspäckad läroplan har bara en viss tid som de kan ge till detta.
Så hur bär han sig åt? Comegna blev smart. ”Eftersom jag vet att de har en lektion om droger i ämnet hälsovård, slog läraren och jag oss ihop”, säger Comegna. ”Jag gick till honom och sade: ’Den här lektionen är förmodligen det mest logiska stället att göra detta.’” Hälsovårdsläraren gav honom två 90-minutersperioder, vilket låter mycket, men det är det inte när man försöker destillera den 19-timmar långa Sanningen om droger-läroplanen utan att förlora någonting väsentligt.
”Jag får 180 minuter och det första året överväldigade jag liksom mig själv med att försöka få in hela programmet. Men det gick bara inte.”
Han bestämde sig för att ta sig an det ”som en lärare skulle ta sig an det”: skära ner programmet till vad som är mest relevant för de ungdomar som han undervisade. Han tog reda på vilka droger som var lättast att få tag på vid den skolan, och efter att ha frågat runt ändrade han programmet från att som han brukade, börja med marijuana och alkohol, till att börja med receptbelagda läkemedel, opioider och heroin och sedan komma tillbaka till marijuana, alkohol och sedan till syntetiska droger.
”Jag ändrar det varje år för att hålla mig uppdaterad angående aktuella trender i vårt samhälle. Det är ett ambitiöst program.”
Han förlitar sig mycket på ”De sade/De ljög”-infoannonserna och dokumentärfilmen Verkliga människor, verkliga berättelser.
”Jag tycker om att visa infoannonserna för många av dem utgör chockfaktorn, särskilt de om syntetiska droger”, säger han. Och om dokumentären säger han: ”Barn idag vill inte ha någon som står där och snackar i 90 minuter. Dvd:erna befriar dem från det och ger dem en upplevelse från den verkliga världen.”
Han börjar sina presentationer med att visa dokumentärens ”Introduktion” följt av två infoannonser direkt efter varandra: ”En enda sil” och ”Bara en dos”. Han berättar sedan vad han som polis har sett av droger på gatan: ”Det handlar bara om pengar, de som säljer dem bryr sig inte. Ni kommer att få höra det i den här videon, var bara uppmärksamma och lär er något.”
”Det är det som är det fina med att arbeta med barn. Man kan ändra resultatet – man kan ändra resultatet i den personens liv.”
Sedan dyker han in i den vanligaste drogen, spelar upp infoannonsen om opioider (”Smärtstillande medel”) och det dokumentära kapitlet och berättar om sina egna erfarenheter på fältet, och svarar sedan på frågor från klassen.
Han fortsätter detta mönster med varje drog i tur och ordning. ”På dessa 180 minuter, kan jag vanligtvis komma igenom fem eller sex avsnitt och infoannonserna, så det blir 7 eller 8 videor varje gång jag gör det.
Det är fantastiskt att kunna ge barnen vad de behöver för framtiden. Som polis är man vanligtvis i slutänden av spelet med människor. Men med barn kan man börja från början.
När jag såg svaren på frågeformulären efter de här lektionerna, häpnade jag över hur uppmärksamma de hade varit. Vissa av dem fyller i hela formuläret och skriver i marginalerna och skriver längst upp. Det är det som är det fina med att arbeta med barn. Man kan ändra resultatet – man kan ändra resultatet i den personens liv.”
RÄDDA UNGA LIV
Stöd Stiftelsen för en drogfri värld och hjälp till att förhindra att ungdomars liv förstörs av droger. Dina donationer gör det möjligt för oss att erbjuda vårt informationsmaterial gratis till skolor, ungdomsorganisationer och andra grupper och enskilda människor. Ditt stöd hjälper till att ge människor den information de behöver för att kunna leva ett hälsosamt, drogfritt liv.